2020. február 22., szombat

ANTIK tájkép NAGYMÉRETŰ olaj-vászon 1908 Vác Vilhelm Lents VÍZPART SZEKÉR HAJÓ VÁR kastély - Jelenlegi ára: 45 000 Ft

Fotók szerint
régi keretével együtt aukción
Elég halovány,   talán többször lemoshatták? Jó világítású helyen érvényesül csak. Emiatt személyes átvételt preferálnék - a fotókon erősebben kijön minden, mint élőben.
Egyik képsorozat vakuval készült
Nem pereg, elég jó állapotú
Igyekszem mindent jól feltüntetni, információkat sokszor a fotókra is ráírok - ha mégis kérdés merülne fel, kérdezzen bátran : )
Személyes átvétel Kispesten lehetséges, többféle járművel jól megközelíthető helyen, egyeztetés esetén szinte bármikor, napközben vagy hétvégén is
Kérem, hogy elsősorban e-mail-ben kommunikáljunk a megvásárolt termékekkel kapcsolatban, telefont nem mindig tudom fogadni, illetve visszahívást sem igazán tudok ígérni..
Amit a festőről találtam:
http: //www. sulinet. hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Vac/pages/mindennapi_elet. htm
Lencs Vilmos Lajos született Tatán 1849. május 3-kán. Atyja itt kávés volt, ki innét családjával Győrbe költözködött s ott is kávés-üzletet nyitott. Fia elemiskoláit Győrben kezdte s folytatta Váczon, hova szülei áttelepedtek. Itt a fiu két gymn. osztályt végzett, de kibetegülvén, midőn jobban lett, a festészetre adta magát, melynek elemeit már Győrött tanulta Fruhmann Antalnál a rajzodában, s Váczon Török Edénél tovább képezte magát egyhuzomban 3 1/2 évig, fizetvén neki a tanitásért havonként 6 frtot. Előbb itt Váczon Valternál az épitészeti rajzot is tanulta 2 évig; de ezzel fölhagyván, arcz- és történelmi képek festésére adta magát egészen, milyeneket Pestre és a vidékre is festegetett. Velzer János kávés úr pártolása mellett 7 évig működött, teljes ellátást és hetenként néhány frtot kapván tőle. Atyja a nagysörházban 9 s a káptalaniban 3 évig volt bérlő. A tehetséges fiatal festő szülei Váczon haltak el, s ő előbb Horváth Móricz földes úr, majd Velzer János s most Weiszbarth János urak pártolása alatt dolgozgat. 1876. év körül egy évig időzött Váczon Románó György festész, a kitől Lencs tanulta a tájfestészetet. Románó tájfestésztől Váczon több helyen, főkép a papságnál vannak a tájképek. 1881-ben egy este leplezték le Velzer János úr kávéházában nagy ünnepélyességgel Marczi zenéje mellett az igen érdekes festményt, mely Makart hires festményét, "Dianna vadászatát" ábrázolja, s a helybeli fiatal festőnek, Lencsnek készitménye, Velzer úr megrendelése folytán. E festmény, az első nagyobb müve, melylyel nyilvánosság elé lép; oly hatásosan van e kép festve, hogy arról mindenki, a ki látta, csak elismerőleg és dicsérőleg nyilatkozott. Velzer úrnak, mint műpártolónak, sok száz frtjába került e kép. – Ugyancsak e derék úr, egy más szép festménynyel is feldiszité kávéházát, mely maholnap egész kis képtár lesz. Az uj mű Makart hires "öt érzék" czimű festményének a másolata, Lencs által készitve.
"Krisztus Pilátus előtt, " Munkácsy e világhirű festményét is lemásoltatta Velzer úr Lencs festő által; e képről is kiki csak elismerőleg nyilatkozott, amennyiben mind az alakok jellemző hűsége a plasztikus kidomborodása, mind pedig a szinezés igyekszik megjeleniteni a világhirü eredetit. Lencs e másolaton egy évig dolgozott Velzer úr által 1883. márcz. 22– 27-ig, a nagyhéten s a husvéti ünnepek alatt a "Curia" vendéglőben kiállitva lévén, 356 felnőtt s 101 gyermek tekintette meg. A belépti dij 20 kr. volt, s az összes jövedelemből levonatván a kiadások, maradt a város szegény-alapja részére 62 frt 50 kr. – A kép 2 1/2 méter magas s 4 méter széles.
Látható továbbá e kávéházban a "Szivattyú leszerelése József főherczeg előtt" czimű nagy kép, melyen fölismerhetni ezen főhg., gr. Széchényi Ödön, gr. Cziráky Béla, Kempelen, a fiumei parancsnok, Krenedits Ferencz váczi parancsnok stb. stb. képeit életnagyságban. Ugyszintén láthatók ezen művészetkedvelő kávés úr á la Páris berendezett kávéházában többnyire Makart eredetiei után ezen másolatok is ugyanazon Lencs festésztől: "Zrínyi és Frangepán" – "Hunyady László lefejezése, " – "Harmincz nemes (Kont), " – "László és öcse közötti kard és korona, " – "Huszár bravour" 1844. ", – "Az öreg czigány gordonkával, " – "Krisztusfő Rafael után, " – "Szerb-török-háború, " – "II. Rákóczy menekülése Bécsujhelyböl, " stb. stb. Ezen számos képek ugy födik be a "Velzer-kávéházi" nagy teremét és mellékhelyiségeit, hogy az egy diszes képcsarnokot képez, mely még Budapest fővárosában is ritkitja párját, s ezen úrnak műszeretét s a festészet emelésére hozott szép áldozatait hangosan hirdetik. Ennélfogva szépen leirva van e kávéház a "Váczi Közlöny"-ben (1884. ápril. 13. ) – Velzer úr kávéházát több főember látogatta meg. Igy a többi közt: gr. Zichy Jenő hazánk lelkes iparpártolója s igen elismerőleg nyilatkozott fiatal művészünk, Lencs V. Lajos, képeiről, s fölhivta Velzer urat, hogy a fiumei ünnepélyre készülő nagy képet az országos kiállitásra vigye Bpestre. – Munkácsy nagy festő-művészünknek "Krisztus a Kálvárián" czimű világhirű festményének kiállitása alkalmából hazánkban való időzésekor, felkereste őt Velzer János műpártoló úr, s meghitta városunkba, hogy megnézze "Krisztus Pilátus előtt" képének egyedül itt létező legnagyobb másolatát, s a készülő tűzoltó csoportot ábrázoló nagy képet, s ihletet mondjon a másoló Lencs V. L. művészete felett. Munkácsy meg is igérte, hogy felrándul városukba; azonban az idő rövidsége és roppant elfoglaltsága miatt nem jöhetvén, ezen levelet intézte Velzer János úrhoz: "Tisztelt Uraim! Nagyon ki vagyok merülve; most is ágyban fekszem. Igazán sajnálom, hogy nem mehetek Váczra, képeiket, melyekről oly sok dicséretest és szépet hallottam, megnézni. A fiatal festő csak dolgozzon szorgalmasan, mert a gyakorlat teszi a mestert. Ha képei teljesen elkészültek, küldjön fényképet rólok, hogy azokat megitélhessem. Ha jövőre haza jövök, hiszem, hogy lesz alkalmam, szives meghivásuknak eleget tehetni. Legyenek meggyőződve, hogy őszintén sajnálom, hogy sem időm, sem egészségem ezuttal meg nem engedi, hogy önöket meglátogathassam. Hazafiúi üdvözlettel. Budapesten, 1884. szept. 27-én, Munkácsy. " (Ld. " Váczi Közlöny, " 1884. 43. sz. )


Jelenlegi ára: 45 000 Ft
Az aukció vége: 2020-03-13 20:00 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts