2020. július 31., péntek

Zamatos turbolya ............-Anthriscus cerefolium....../40mag/ NÖV.-261 - Jelenlegi ára: 510 Ft


"Anthriscus cerefolium"
Származása, élőhelye:
Az útszéli turbolya DK-Európától Közép-Ázsiáig őshonos, egyesek szerint Magyarországon is; a termesztett változat elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.
Jellemzése:
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű,  egynyári növényt már a rómaiak is használták.  Szára 20– 70 cm hosszú.  Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek többszörösen szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A virágzat összetett ernyő. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek. A termés éretten nem bordás 2 részre hasadó ikerkaszat. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4– 5 héttel vághatjuk.
Felhasználása:
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „ fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
A hajtás illóolaj-tartalma 0, 03%, a termésé 0, 9%; az illóolaj fő összetevője metilkavikol. A hajtás tartalmaz továbbá flavon-glikozidot,  keserűanyagokat,  ásványi anyagokat, valamint A- és C-vitamint. A termés zsírosolajat is tartalmaz.
Gyógyhatása:
Drogja a virágzó leveles hajtás (Cerefolii herba) és a termés (Cerefolii fructus).  Teája vese,  hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású.
1 ADAG 40 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
 


Jelenlegi ára: 510 Ft
Az aukció vége: 2020-07-31 20:53 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts